2019/08/06

Am supraviețuit, Yvonne Redgis-Klug

Am supraviețuit, de Yvonne Redgis-Klug e o carte de citit într-o zi.

Într-o zi... pentru că atunci când o deschizi, amintirile autoarei cad grămadă ca și cum ți-ar fi spuse ție în mod direct.

Verbul „a supraviețui” capătă o dimensiune nouă. Pare a se înfrăți cu miracole care apar din senin, uneori chiar în ciuda celor mai bune decizii pe care vrei să le iei.

Spre exemplu, când ajunge la Auschwitz, deși are 46 de ani, este selectată să facă parte din grupul celor tinere. Nedumerită și neștiind continuarea ea își spune vârsta și cere să fie între cele din dreapta. „El m-a privit din nou și mi-a zis că nu, să merg cu cele tinere. Eram salvată, având în vedere că, după o oră, întregul grup din dreapta intra în cuptorul crematoriului.”

Deși spune unele lucruri, te face să te doară și tăcerile. Pare că face înadins, poate din demnitate, poate din respect pentru milioanele de vieți care au sfârșit diferit. Sau poate din cauză că limba ne este prea limitată pentru a transmite durerea unor astfel de zile întunecate.

Citind cartea, înveți că trecerea de la o viață de liniște și siguranță la una de luptă pentru supraviețuire se poate întâmpla în câteva minute. Iar scopul autoarei e nu să-și plângă de milă descriind iadul prin care a trecut, ci „pentru a face totul ca acesta să nu se repete.”

Recomand. ★★★★★ (5/5)

No comments:

Post a Comment