2011/04/12

Nebunia EDUSAL


Predau la 4 şcoli. Fiind prof de informatică uneori e nevoie să ajut şi pe la secretariat (probleme cu calculatoarele, programele, etc).

Ieri primesc telefon să merg până la şcoală (cea din satul meu) dacă pot... A venit un program de la ISJ şi trebuie instalat şi datele trimise până azi la ora 14. Plec la şcoală şi într-adevăr: câteva foi cu instrucţiuni plus un mail cu "URGENT" şi câteva semne de exclamare.

Calculatorul secretarei lucrează greu, dar până la urmă s-a instalat. La pornire, însă... EROARE.
Sunăm la telefonul verde: nici un răspuns. Scriu pe forum la probleme tehnice cu programul şi aşteptăm...

Când ne-am hotărât că e mai uşor să aşteptăm de acasă... am plecat.
Răspunsul a venit seara: Programul nu merge dacă avem Windows XP cu SP2, ci numai dacă avem SP3. Să încercăm să instalăm pe alt computer. Între timp instalasem acasă programul şi deşi am Service Pack 2... a mers.

Dimineaţă sun la şcoală: Am primit răspuns. Vin să instalez pe celălalt calculator. 
Zis şi făcut. Instalarea a mers ok. Între timp secretara a printat cele peste 120 de pagini ale manualului de utilizare.

Episodul I se încheie. Revin acasă. 

Sună telefonul: Altă şcoală... tot din "parohia" (...;))...) mea, dar aceeaşi problemă.
Ei bine, mă gândesc, deja am experienţă cu programul ăsta... "Încerc să merg cât mai repede".

Mă pregătesc... când să dau să ies din curte sună din nou telefonul:
"Nu mai trebuie să vii. A venit celălalt... Vorbisem ieri cu unul să vină să-mi instaleze."

...
Când mă gândesc că programul ăsta dă bătaie de cap poate la toate şcolile din ţară în această perioadă...
Dar cred că ideea e bună: La ce programe am văzut pe la secretariat... cred că schimbarea lor cu ceva mai bun e binevenită.

Să dau şi un link pentru curioşi: http://edusal.edu.ro/ (Nu prea ai ce face fără date de conectare.)

Din câte am văzut azi programul, chiar pare drăguţ. Bravo programatorilor... Nu e prea simplu să faci un program care să ţină cont de toată învălmăşeala de încadrări, salarizări, legi şi ordonanţe, reguli şi excepţii...

(sursa imaginii: http://edusal.edu.ro/)

13 comments:

 1. Bravo programatorilor!!! Dar ce faci unde nu sunt programatori ci numai niste biete secretare care nu au primit nici cea mai mica informatie despre EDUSAL?
  In disperare ceri ajutorul forului imediat superior si ti se da sfatul sa consulti forumul sau sa suni la un nr. de telefon verde care cred ca la acea ora era rosu si la care oricum nu raspunde nimeni.
  Apoi, te descurci ca tot romanul cu inventivitate , dupa ore de stres si concentrare, reusesti sa intalezi programul,introduci tot personalul si afli in final din surse, ca e defapt o simulare si nu trebuiau introduse decat 2-3 persoane.
  Iar despre calendarul impus fara nicio instiintare in prealabil a activitatilor de sambata, ce sa mai vorbim. Cinste oamenilor cu idei ilustre!
  Paste fericit !

  VALI

  ReplyDelete
 2. Da, cred că pentru secretare e cel mai palpitant.

  Săpam azi în grădină când am fost sunat din nou de una dintre secretare: M-a întrebat unde salvează EDUSAL-ul nu ştiu ce rapoarte... Presupun că în C:\EDUSAL, în folderul unde s-a instalat sau, dacă nu, trebuie să fie undeva un buton "Salvează" şi utilizatorul specifică destinaţia.

  Mulţumesc. La fel, Vali!

  ReplyDelete
 3. Si totusi un program dedicat salariilor din invatamant care tine cont de "toată învălmăşeala de încadrări, salarizări, legi şi ordonanţe, reguli şi excepţii" exista deja, si e mult mai usor de instalat si de utilizat.
  Link pentru curioşi: http://www.edusal.ro

  ReplyDelete
 4. O bataie de joc.Noi instructiuni pt. edusal 1.6.Ar trebiu luat in calcul ca nu exista profesor de informatica in fiecare scoala.
  Iar din nefericire, o secretara nu are cunostinte avansate de informatica sa priceapa atatea indicatii pretioase date de programator

  ReplyDelete
 5. Azi a început şi pentru mine a doua rundă. Dimineaţă am instalat la o şcoală, dar nu a ieşit bine. Am mers la a doua unde am reuşit. Apoi am revenit la prima şi cred că e ok.

  Părerea mea e că secretarele pun prea mult suflet în treaba asta. Chiar şi luna trecută când se ştia că e doar o probă a programului urmată apoi de îmbunătăţiri... se stresau prea mult.

  Când va exista versiunea finală a programului cred că se va constata că a meritat efortul. :)

  ReplyDelete
 6. Versiunea finala va fi la 01.01.2012. De ce? ....din cauza concediului medical..Edusal-ul nu poate genera istoricul veniturilor pe 6 luni ca sa calculeze CM.

  ReplyDelete
 7. buna. o cunostinta lucreaza ca personal auxiliar.dupa ce i-a fost calculat salariul cu acest program, secretara i-a spus ca va primi cu 25 de lei mai putin pentru ca asa zice programul, ca nu poate avansa in program dak nu renunta la acesti bani, etc. acum eu ma intreb daca nu cumva inainte de edusal ii era calculat salariul gresit sau acum secretarele nu sunt pregatite ca sa lucreze cu programul acesta si "accidental" taie din lefurile muncitorilor?

  ReplyDelete
 8. sunt administrator la o gradinita cu program prelungit, dar tin si evidenta contabila fac si incasari si sunt si magazioner si mai nou se fac descaentralizari si printr-o decizie a ministerului administratorul va face de la 1 septembrie si salarii inclusiv tot ce tine de secretariat. Deci o sa fie ceva 8 intr-unul,fara nici o plata suplimentara sau marire de salariu SI FARA NICI UN PIC DE PREGATIRE IN DOMENIUL care dupa parerea mea solicita niste cursuri .Intrebarea mea este daca ESTE LEGAL CA UNUI SALARIAT SA II TRASEZI OBLIGATORIU NISTE SARCINI PENTRU CARE NU ARE PREGATIREA NECESARA SI CARE IN MOMENTUL IN CARE S-A ANGAJAT PE FUNCTIA DE ADMINISTRATOR A DAT EXAMEN NUMAI PENTRU ADMINISTRATOR.

  ReplyDelete
 9. Argumentul lor probabil că este: dacă nu vă descurcaţi căutaţi în manualul de utilizare, dacă nici aşa... atunci sunaţi la telefonul verde sau scrieţi pe forumul edusal.

  O alternativă: sunaţi prietenii, un profesor de informatică sau cineva care are cunoştinţe în domeniu...

  Faptul că aţi scris aici un comentariu arată că aveţi nişte cunoştinţe de bază în ale calculatorului / Internetului, deci nu e imposibil să învăţaţi şi utilizarea programului edusal...

  ReplyDelete
 10. Edusal e un program bun,dar din pacate are probleme pe care consultantul de la isj nu le stapaneste,si dupa ce ca nu stie ne mai si incurca.Iar variantele astea care curg pana in ziua de salariu cred ca sunt special facute sa ne faca sa nu dam salariile la timp.Va spun eu ca va urma si asta .Stresul e mare secretarele habar nu au sa lucreze si daca stie una nu face decat sa vorbeasca la telefon dand indicatii.Nu stiu care e scopul final dar bataia de joc la adresa personalului didactic a ajuns la cote maxime.Si nu pasa la nimeni.Rusine.Elena

  ReplyDelete
 11. Lucrez pe un numar de 16 ore la o scoala din mediul rural; sunt necalificata pe disciplinele pe care le predau si trebuie sa beneficiez de un spor de 15% vechime in munca. Ce salariu brut mi se cuvine?!Ar tb sa primesc spor de zona?! Mai lucrez la alte doua scoli in mediul urban ca prof. calificat pe un numar de 11 ore. Aici sunt lamurita cu modul de calcul al retributiei. Intrebarea mea este urmatoarea: daca am jumatate plus unu dintr-o norma de prof.calificat, pot fi platita si pentru celelalte ore pe care le am ca prof necalificat pana la intregirea normei ca si prof calificat?! Va multumesc,Emilia.

  ReplyDelete